Pětisetletá tradice vaření piva v pivovaru v Lobči.
Pivovar je technickou památkou a nabízí pravidelné prohlídky, kde se dozvíte zajímavosti nejen o pivu, ale také o historii zdejšího pivovaru.
Uvidíte renesanční jádro pivovaru, starou varnu, interiér kanceláře pana sládka, výstavu o historii pivovaru, sklepy na chlazení piva a na závěr i novou varnu s ležáckým sklepem. Prohlídky v pivovaru je možno absolvovat i s degustací piva, které je vyráběné tradičním způsobem.
Historie
Původní řemeslný pivovárek rodu Věžníků byl na konci 19. stol. přestavěn v parostrojní provoz. Zlatá léta zažil pivovar počátkem 20. století a za dobrého jihočeského sládka Josefa Tománka se ročně vyrobilo 10 000 hektolitrů piva. V roce 1943 se zastavila výroba a po válce podlehl zrušený pivovar národní správě. Devastaci pivovaru dokončili noví vlastníci po roce 1989.
Roku 2007 přešel areál do majetku architektonické platformy RIOFRIO a byl postupně oživován. Později byl pivovar Ministerstvem kultury prohlášen jako kulturní památka a stal se také součástí Evropských stezek průmyslového dědictví. Záchrana, obnova a zprovoznění zdevastovaného pivovaru získaly prestižní památkářské ocenění Patrimonium pro futuro a nominaci České komory architektů na evropskou cenu za architekturu.